„Dobrovolnictví je pro každého“ je heslo inkluzivního projektu IMProVE 2.0, ale i název závěrečné konference projektu, která se 25. září 2024 konala v Praze. Na projektu se podíleli partneři z Litvy, Německa, České republiky a Sicílie.

Byla to příležitost pro mezinárodní tým, při které byly prezentovány výsledky projektu především profesionálům z oblasti péče o lidi s postižením, koordinátorům dobrovolníků a nebo odborníkům z oblasti vzdělávání. Přítomní kolegové a kolegyně si mohli vyzkoušet během ochutnávek část našich výstupů. Ochutnávky byly tematicky rozdělené podle cílových skupin našeho projektu – ochutnávky školení pro: 1) Inclusion Buddies (podporující dobrovolníky), 2) pro koordinátory dobrovolníků, 3) pro pečovatele a rodiče, a 4) pro dobrovolníky s postižením.

Iniciativa, disponující multikulturní stopou a mezinárodní perspektivou, nabídla nejen subjektivní pohled na práci s lidmi s postižením, ale také objektivní pohled na jejich cíl: dobrovolníkem se může stát každý.

Skutečnou myšlenkou, kterou partneři chtěli zanechat v každém z účastníků konference, byla změna perspektivy a zaměření se na potenciál místo na deficity: změnit pohled a podívat se na postižení novýma očima, očima naděje a důvěry, očima, které dávají šanci.

Na konferenci byli přizváni i dobrovolníci z řad lidí se zdravotním postižením, jejich svědectví, dala naději, nechala rozkvést růži v zahradě, dotkla se srdce, umožnila projevit emoce ve všech jejich nuancích, ale především nám připomněla obrovský dar, který máme: můžeme pomáhat.

Cílem projektu je posílit hlas nejzranitelnějších skupin. Ochrana těch nejohroženějších, budování pevných základů, na nichž lze stát, a touha po změně představují tři sloupy, na nichž projekt spočívá. V době, kdy není prostor pro ty, kteří zpomalují – když padneš, jsi poražený, a když se lišíš, jsi automaticky opuštěn smečkou, je třeba se ptát, jaký hlas následovat a chránit.

Chybí to, co Bion nazval „negative capabality”, majestátní umění umět pozastavit činnost, najít klid, vědět, kdy se zastavit. Ve společnosti, která nás chce mít frenetické, osamělé a zmatené, je třeba se zastavit a naslouchat těm, kteří se tomuto umění museli naučit na vlastní náklady. Někdy zapomínáme, že Aristoteles definoval člověka jako „společenského živočicha“. Je třeba oprášit, co znamená sociální, sdílení, asimilace, a vydat se hledat všechny ty kousky skládačky, které spadly na zem a skončily za televizí, abychom znovu utvořili citovou a sociální strukturu v čele s Rovností a Zvědavostí. Zvědavost na druhého je velkou formou lásky. A nakonec, co potřebuje každý z nás, když ne cítit se milován a pochopen?

Z těchto důvodů jsme rádi, že můžeme oznámit, že v průběhu projektu , společně s ostatními partnery , se dobrovolnického školení zúčastnilo více než ŠEDESÁT osob se zdravotním postižením a spousta z nich se nyní věnuje dobrovolnictví pravidelně.

Partneři IMProVE projektu chtějí především poděkovat:

Děkujeme všem návštěvníkům konference za přijetí našeho pozvání, za zájem o téma inkluzivního dobrovolnictví a za příspěvky do diskuze.Chceme poděkovat také online účastníkům za pozornost a zájem o téma.

Velké díky patří všem přítomným dobrovolníkům za pomoc při organizaci.

Děkujeme poděkovat Domu zahraniční spolupráce za možnost tento projekt realizovat, děkujeme za důvěru a za oporu.

Velké díky patří projektovému týmu, ano jste opravdu partneři: Gemeinsam leben und lernen in Europa, Jaunuolių Dienos Centras a Uniamoci.

Autorky: Micol Allegra Terrasi a Irena Lenková