V úterý 25.6.2024 se setkali zástupci českých a slovenských neziskových organizací a škol, které v uplynulém období realizovali service learningové projekty. Někteří jsou na úplném začátku, jiní jsou držiteli ocenění Angažovaná škola.

V rámci projektu Service learning jako nástroj rozvoje kompetencí a občanské angažovanosti mládeže se uskutečnil kulatý stůl, který byl vyvrcholením mezinárodního partnerského projektu, který spolu s Národní asociací dobrovolnictví z.s. realizovala Platforma dobrovolnickych centier a organizacii ze Slovenska.

Projekt se přímo zaměřoval na podporu jednotlivců v získávání a rozvoji základních dovedností a klíčových kompetencí aktivní participací na řešení skutečných potřeb komunit. Získané dovednosti a kompetence mají podpořit zaměstnatelnost, sociální rozvoj a osobní rozvoj jednotlivců a směřují k dlouhodobé podpoře participace na občanském životě.

Kulatého stolu se účastnili čeští a slovenští zástupci, kteří zde prezentovali své service learningové projekty.

Ze Slovenska za námi přijeli studentky ze Stredná odborná škola podnikania a služieb Námestovo, které představily svůj projekt LeSníček – náučno-rozprávková knižka o chránených stromoch na Orave, se kterým získaly ocenění Angažovaná škola 2023.

Dalším úspěšným projektem prezentovaným žáky a paní učitelkou ze Základná škola Spojová 14, Banská Bystrica byly aktivity spojované se čtením a čtenářskou gramotností. Tento projekt oceněný titulem Angažovaná škola 2023 ve škole probíhá již několikátým rokem.

V České republice je service learning teprve v plenkách, ale i přesto zástupkyně neziskových organizací, které v únoru 2024 přošly školením a do června 2024 byly ve spojení se svými mentorkami, spolu s desítkami zapojených dětí odprezentovaly i své projekty.

Koordinátorky dobrovolníků (DC ADRA Ostrava) spolu se studenty a jejich učitelkou připravili a zrealizovali mezigenerační hudební vystoupení v domově pro seniory. Koordinátorka mládežnického centra v Kadani (RADKA z.s.) spolu s dětmi z Kadaně a okolí připravují materiální sbírku na podporu zvířecího útulku. Koordinátorky z Ústí nad Labem (Dobrovolnické centrum z.s.) spolu s žáky ze ZŠ Molekula zhotovili a ve městě umístili knihobudku, o jejíž výzdobu se postaraly děti z místní mateřské školy. A další projekty se plánují a připravují např. v Plzni, Českých Budějovicích a Děčíně.

Svůj projekt zde také představilo Gymnázium a SOŠ Rokycany pod vedení paní učitelky Sylvy Krausové, která za svou podporu studentů při jejich dobrovolnických aktivitách získala ocenění Maják 2024.

Fotogalerie ze setkání

Přestože se projekt blíží ke svému konci v podpoře service learningových projektů, vzdělávání pedagogických i nepedagogických pracovníků se Národní asociace dobrovolnictví bude věnovat i nadále. Ve spolupráci se slovenským partnerem jsme vytvořili příručky pro pracovníky s mládeží i mládež, na podzim 2024 proběhne série školení a v roce 2025 budeme udílet první národní ocenění. Více informací najdete na našem webu v sekci Service learning.

Projekt č. 2023-1-CZ01-KA210-YOU-000151585 byl realizován za finanční podpory Evropské unie, programu Erasmus+, Mládež.

Zdroj: Národní asociace dobrovolnictví z.s.